İş Hayatında Emotionate

Teknolojide meydana gelen değişimlerle birlikte insan kaynakları süreçlerinde de görmeye başladığımız oyunlaştırma metodu, yetkinliklerin değerlendirilmesinde önemli bir araç olarak yer almaya başlamıştır. Oyunlaştırma uygulamaları ile insan kaynakları süreçlerinde yer alan adayın/çalışanın oyun sırasında hissettiği duyguları gerçek ortamda da hissetmesini sağlayarak sürece adapte olması amaçlanmaktadır (Kocadere & Samur, 2016). 

Psikolojik araştırmalarda karşımıza çıkan duyguları tanıma ve anlama konusu psikometrik ölçümlerde de konu edilmektedir (Ekman, 1993). Duygusal zekâ kavramının önemli bir parçası olan duyguları anlama ve yorumlama becerisi kişilerin yüz ifadelerindeki parçalarını analiz ederek ve buna uygun duygu ile eşleştirerek duyguları tanıma yeteneğidir (Caruso ve ark., 2001). Karşımızdaki kişinin ihtiyacını anlama noktasında, iletişimin sürdürülmesi gereken alanlarda ve sorunların çözümünde duyguları kullanmak bir beceri olarak kabul edilmektedir.   

Özellikle insan ilişkilerinde önemli bir yere sahip olan duygulara dair oyunlar oyunlaştırma uygulamaları içerisinde kendisine önemli bir yer bulmaktadır. Bu oyunlarda altı temel evrensel duygunun (mutluluk, korku, üzüntü, iğrenme, öfke, şaşırma) tanınması ve yorumlanması öncelikli olmakla beraber temel duygular baz alınarak hissedilen diğer duygulara karşılık gelen yüz ifadelerinin anlamlandırılması da önemlidir. İletişimin kurulmasında ve güçlendirilmesinde kritik öneme sahip olan duyguları okuma yetkinliği, çeşitli metodolojiler ile hem ölçülmekte hem de geliştirilmesi sağlanmaktadır.  

Oyun öğeleriyle kurgulanan, duyguları okuma oyunu Emotionate de kişilerin duygu okuma yetkinliklerini değerlendirmeyi hedefler. Oyunda kişiye 15 soru gösterilmektedir. Üç çeşit soru tipi vardır. İlk olarak oyuncuya bir fotoğraf verilip dört şık içerisinden o fotoğrafa uygun olan duyguyu işaretlemesi istenir. İkinci soru türünde ise yazılı olarak bir duygu verilip dört fotoğraf içerisinde o duyguyu yansıtan fotoğrafı seçmesi beklenir. Son olarak ise duygu geçişi hareketli görsel olarak verilip o geçişi tanımlayan duygunun adı sorulur. Sürecin sonunda ise duyguları okuma yetkinliği kapsamında bir rapor verilir. Bu raporlar değerlendirilirken testin yapıldığı bağlam ve oluşabilecek kültürel farklılıklar da dikkate alınmalıdır.  

İş dünyasında duyguları tanıyarak insan ilişkilerini yönetmenin önemli olduğu pozisyonlar için kullanılabilmektedir. Özellikle yönetici pozisyonları, satış danışmanları, insan kaynakları pozisyonları, müşteri hizmetlerinde kritik bir öneme sahiptir. Duyguları okuma yetkinliğine sahip bireyler yüz ifadelerindeki duygu ipuçlarını kolaylıkla ayırt eder. Karşısındaki kişinin yansıttığı duygu üzerinden içinde bulunduğu durumu fark ederek karmaşık duygularını anlayabilir.  

Emotionate gibi duygu okuma oyunlarının insan kaynakları süreçlerinde yer alması işyerindeki iletişimin daha anlaşılır, hedef odaklı ve sağlıklı olmasına katkı sağlamaktadır. 

Kaynakça:  

Kocadere S. A., Samur Y. (2016) Oyundan oyunlaştırmaya [Game from Gamification]. In: İşman A., Odabaşı F., Akkoyunlu B. (eds) Eğitim Teknolojileri Okumaları, Ankara, Turkey: TOJET, pp. 397–411. Retrieved from 

Ekman, P. (1993). Facial expression and emotion. American psychologist, 48(4), 384. 

Mayer, J. D., Salovey, P., Caruso, D. R., & Sitarenios, G. (2001). Emotional intelligence as a standard intelligence.